1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #274
    Levi
    Bijdrager

    Ik kan nu wel zeggen dat ik een hoge dosis zelfvertrouwen en eigenwaarde heb. Nu is dat niet altijd zo geweest, maar een groeiproces geweest.

    Deels bewust, maar ook een groot deel onbewust. Dingen waarvan ik achteraf kan zeggen dat het mij enorm geholpen heeft, maar niet één op één het doel hadden om m’n zelfvertrouwen te groeien.

    Als ik zo terugkijk en bedenk wanneer mijn zelfvertrouwen een substantiële tik had opgelopen. En ik voor het eerst écht aan mijn eigen capaciteiten begon te twijfelen was mijn eerste jaar op de middelbare school.

    Tot groep acht had ik in Amsterdam op school gezeten en deed het daar heel behoorlijk. Ik wist dat ik niet één van de slimste was, maar kon wel goed leren.

    Ik was regelmatig sneller klaar dan gemiddeld, werkte vooruit en had vaker tekentijd. (Niet dat dit mijn tekenvaardigheden heeft verbeterd haha. Je kunt niet alles hebben.)

    Ik ben toen verhuisd en heb een half jaar in IJmuiden in groep acht gezeten. Dit was wel pittiger, maar dat vond ik meer vervelend dan dat ik er onzeker van werd. Bij de CITO eindtoets haalde ik HAVO/VWO en ik begon in de eerste op VWO-niveau. Daar was ik best trots op!

    Stelselmatig negatieve feedback verlaagt je zelfvertrouwen

    Helaas sloeg uiteindelijk de trots om naar schaamte. Ik reeg de slechte cijfers aan één en na een tijdje durfde ik ook m’n cijfers niet meer thuis te vertellen. Omdat ik me zo schaamde en faalde op het niveau waar ik eerst zo blij mee was.

    Gelukkig was m’n moeder niet boos toen ze m’n rapport zag, maar het werd wel een rampjaar. En het beeld van wat ik had iemand die redelijk slim was, werd steeds verder afgebroken. En ik mocht uiteindelijk ook geen HAVO doen en ging toen naar het VMBO.

    Het VMBO was spreekwoordelijk een speeltuin voor me. Ik was geen luie VWO’er. Dus vooral het eerste jaar van het VMBO racete ik door de boeken heen. Met nog een paar maanden te gaan had ik mijn wiskunde boek uit.

    Even vooruit gespoeld, toen ik mijn examenjaar in ging, las ik letterlijk in de ochtend de samenvatting van bijvoorbeeld m’n biologieboek en ik slaagde met gemak.

    Deed dit mijn zelfvertrouwen goed? Nee.

    Uitdaging helpt je zelfvertrouwen

    Je bouwt je zelfvertrouwen niet op als het te makkelijk voor je is. Sterker nog, je bagatelliseert misschien wel je vaardigheden, want als je zonder te leren een goed cijfer haalt. Zegt dat wat over mij of het niveau?

    Een bepaalde mate van uitdaging is een cruciaal puzzelstukje om jouw zelfvertrouwen te laten groeien. Als je de dingen doet die jou weinig uitdaging bieden, zal zonder aanpassing jouw zelfvertrouwen over een jaar hoogstens op hetzelfde niveau zitten.

    En nog erger…de kans is groter dat het zelfs lager wordt, omdat je baalt dat er nog steeds niets verandert is. Dus als je nu vast zit, is het cruciaal dat je iets zoekt wat je buiten je comfort-zone plaatst. Het hoeft niet totaal eng te zijn, maar moet je wel prikkelen.

    Na het VMBO ging ik de HAVO doen en dat diploma gaf mij ook een beter gevoel. Ik verdiende eindelijk de cijfers en uren bijles wiskunde zorgde dat ik ook dat vak met een voldoende afsloot.

    Toen ik het HBO deed, kwam de volgende boost en dat had met meerdere dingen te maken. Ik merkte dat buiten school ik ook m’n nut had en anderen kon helpen.

    Ik zette informatieve websites op en mensen konden me mailen. En de positieve feedback die je krijgt verhoogd je eigenwaarde en zelfvertrouwen ook.

    Dus als jij jouw zelfvertrouwen wil verhogen, kijk ook om je heen hoe je van toegevoegde waarde kunt zijn. Het is een laagdrempelige manier om een beter gevoel over jezelf te krijgen, want wie wil er nou geen hulp of aandacht? En anderen worden er ook gelukkiger van. Win-win.

    Daarnaast bouw je ook diverse vaardigheden op en dat geeft ook een goed gevoel, omdat je iets (nieuws) leert en je ziet naar verloop van tijd de progressie die je doormaakt.

    Ik leerde websites in elkaar zetten (gaat nu gelukkig een stuk sneller), wat online marketing inhield en hoe het werkt, maar ook hoe je mensen via bijvoorbeeld mail kunt ondersteunen. En advies kunt geven waar iemand inhoudelijk iets aan heeft.

    En als je toevallig het artikel over zelfvertrouwen op het blog gelezen hebt, dan zie je ook dat communicatie daar een onderdeel van is.

    Communicatievaardigheden verbeteren

    Toen ik begon met werken zijn die vaardigheden ook steeds verder ontwikkeld.

    In begin ben je toch wat voorzichtiger en onzekerder met hoe ik iets verwoordde ook al stond ik achter mijn advies. Nu is mijn verhaal veel vloeiender en kan ik wanneer iemand het niet helemaal begrijpt sneller schakelen naar een andere uitleg.

    Zowel het verbeteren van je communicatievaardigheden als de gevolgen die daaruit voortvloeien, verhogen je zelfvertrouwen.

    Nu is het helemaal niet nodig om bij een bedrijf te werken om deze vaardigheden te verhogen. In feite met elk gesprek die je voert worden je vaardigheden beter, helemaal als je weet waar je mindere kant zitten.

    Ik ben bijvoorbeeld redelijk analytisch en oplossingsgericht. En mijn valkuil is dat ik wil helpen en wanneer ik mezelf daarop betrap, houd ik mezelf tegen en ga ik gewoon luisteren.

    Maar ook ‘onderhandelen’ over bijvoorbeeld gaan we dit of dit doen? Of een discussie voeren, helpt jouw zelfvertrouwen. Omdat ongeacht de uitkomst het je uit je comfort-zone kan trekken.

    Kortom als jij je zelfvertrouwen wil laten groeien, raad ik je aan om dingen te doen die buiten je comfort-zone liggen, maar waar je wel plezier uithaalt. Ontdek ook hoe jij anderen van meerwaarde bent. Ik durf te wedden dat je dat al bent, maar misschien kan je hierin nog proactiever zijn?

    Succes met het vergroten van je zelfvertrouwen.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.