1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #267
    Levi
    Bijdrager

    Positief denken is ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van je leven. Ik ben van nature wel iemand die positief denkt. Tegelijkertijd heb ik ook wel gemerkt dat het uiteindelijk een vaardigheid is. En dit heb ik zowel bewust als onbewust ontwikkeld.

    Nu is positief denken niet een vaardigheid op zich, maar zijn er onderliggende vaardigheden die jou helpen om positief te kunnen denken.

    Eén van deze vaardigheden is dat je creatief kunt denken. Om een negatieve gedachten af te zwakken of om te zetten naar iets positiefs, moet je iets op een andere manier zien. Wanneer je een creatief bent vind je sneller een ander perspectief die van iets negatiefs iets positiefs kan maken.

    Ook om een gedachte te relativeren of hoop zien en om over een situatie heen te kijken, helpt het als je creatief kunt denken. Je blijft dan minder lang die negatieve gedachte zien, maar je brein gaat op zoek naar de andere kant. Ook als je volledige controle over de negatieve situatie hebt en je bent creatief dan kan je een oplossing vinden wat jouw situatie en daardoor je gevoel ook positief maakt.

    Daarom ben ik van mening dat als jij positiever wil denken je ook regelmatig de creatieve kant van je brein moet prikkelen.

    Belangrijk is wel dat je uiteraard jezelf geen sprookjes vertelt. Waar het om gaat is dat je terecht een andere perspectief vindt of dat je tot een oplossing (wanneer er een probleem is).

    Een tweede onderliggende vaardigheid die ook belangrijk is voor positief denken, is hoe jij tegen jezelf praat en het verhaal dat je vertelt. Hoe jij iets verwoord is erg belangrijk. Ik heb ook een concreet voorbeeld voor. (Dit keer geen glas half vol of half leeg.😉)

    De realiteit is zoals die is, maar twee mensen kunnen naar hetzelfde kijken, maar een verschillend verhaal (tegen zichzelf) vertellen.

    Een treffend voorbeeld te geven die ik tegenkwam…

    Ik bezocht een wedstrijd van Ajax en tijdens de rust stond ik in de rij om wat drinken te halen. De stand was nog 0-0.

    Ik vroeg aan een supporter die in de rij stond wat hij van de wedstrijd vond en hij vond dat Ajax slecht speelde.

    Toen ik terug naar m’n plek ging raakte in gesprek met een andere supporter naast me en we hadden het over de wedstrijd en hij vond dat Ajax het wel redelijk deed, maar de kansen werden niet afgemaakt.

    Beide supporters zagen dezelfde wedstrijd, maar wat ze vertelde waren twee verschillende verhalen, terwijl de realiteit hetzelfde was.

    Zo is het ook met positief denken, je moet het positieve verhaal vinden. Je kunt zeggen, de wedstrijd is slecht want er is niet gescoord. Aan de andere kant er is nog een helft: je kunt daarom ook zeggen dat Ajax meerdere kansen heeft gemist en het reëel is (hoop) dat Ajax in de tweede helft scoort wordt en wint.

    Onterechte hoop kan je zien dat als je 4-0 achter staat en zegt: er is nog één helft te gaan en ik heb wel gekkere dingen gezien. Theoretisch kan dit en waarschijnlijk als je goed zoekt vind je wel zo’n scenario, maar 9/10 is het klaar.

    Wanneer je figuurlijk gesproken in dit scenario ziet, dan kan je altijd nog iets positiefs vinden. Alleen moet je je niet meer op dat ding focussen. Dit kan bijvoorbeeld een leermoment zijn. Of een toekomst verwachting, waarbij wat er nu gebeurt uiteindelijk op de achtergrond verdwijnt.

    Beleggen is voor mij relatief nieuw. En ik heb er dagen tussen zitten dat ik substantieel verlies maak. Is het leuk? Nee, totaal niet.

    Tegelijkertijd is het wel inherent aan beleggen. Daarmee bedoel ik dat er golfbewegingen plaatsvinden. Als je altijd substantieel verlies maakt, moet je uiteraard wél een andere vorm vinden of stoppen.

    Ondanks dat ik het positief denken goed beheers, moest ik wel met deze negatieve gevoelens omgaan.

    Hoe heb ik met deze negatieve gevoelens en gedachten leren omgaan?

    Ten eerste ben ik realistisch. Ik ben relatief nieuw dus fouten maken mag en ik zie dat als leergeld. In feite train ik mijn brein om de lessen te zien, wanneer ik verlies maak.

    Op deze manier bleef ik niet in mijn verlies hangen en werd ik ook niet chagrijnig. Ik kreeg ik juist meerdere inzichten en dat stemde mij positief.

    Nu ga ik hier geen beleggingsadvies geven, want dan ben ik je waarschijnlijk kwijt…En er zijn genoeg boeken te vinden. Maar wat ik merkte, was dat ik in het begin zo gefocust was op lange termijn beleggen dat ook als alles goed steeg, ik mijn winst niet nam. En als dan weer alles 25% daalt en je ziet op hoeveel euro je stond en nu staat, dat is niet leuk.

    Maar de les die ik daaruit trok was, dat als iets enorm steeg ik steeds plukjes winst moet nemen, omdat als het daalt ik goedkoper mijn aandelen terug kan kopen.

    Tijdens dit leermoment, wordt de negatieve ervaring omgezet naar iets positiefs. En uiteindelijk is dit zelfs beter dan het negatieve onderdrukken. Als je bereidt bent om het te aanvaarden, kan je er zelfs voordeel uithalen. Ook al lijkt het op dat moment niet zo.

    Oké, nu moet ik zelf toegeven…Er zijn ergere dingen. Ik beleg uiteraard alleen met wat ik kan missen.

    Als je te maken hebt met een overlijden of andere grote gebeurtenis die jou in de kern raakt dan zijn de positieve gevoelens nog verder weg. Nu ben ik er oprecht van overtuigd dat waar je mee te maken krijgt, jij dat ook aankunt. En dat hoe naar de situatie ook is je er iets in vindt waar jij de rest van het leven wat aan hebt. Ook al is het nu zo ontzettend uitzichtloos.

    Toen mijn opa een paar jaar terug overleed was uiteindelijk de begrafenis het moment dat ik al m’n verdriet een plekje kon geven. De begrafenis was mooier dan ik me kon voorstellen en sindsdien is voor mij de betekenis van de dood en begrafenis ook wel veranderd.

    Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik niet zou weten hoe ik dit gevoel bij iemand anders zou moeten overbrengen. Dat kan ik niet en wil ik ook niet. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk wil ik niemand in pijn zien en als ik zoiets ook maar een klein beetje kan wegnemen, doe ik dat graag.

    Wat ik bedoel: elke ervaring is persoonlijk en uniek. En ik wil aangeven dat de zwaarte van een situatie niet bepalend is of er uiteindelijk iets positiefs in zit. Ook als je door iets in de kern wordt geraakt, kan er wat positiefs uit voort vloeien.

    Aandelen en de dood zijn natuurlijk niet met elkaar te vergelijken.

    Voor de kleinere zaken, kan je veel makkelijker van de vaardigheid van positief denken, inzetten.

    Er zijn ook nog wel momenten dat ik het train. Iets heel simpels wat ik doe. Is als ik loop en het regent en mijzelf betrap dat ik me aan de regen erg. Dan herinner ik mezelf er even aan dat zonder regen (water) ik hier niet zou zijn. En dat relativeert die paar druppels wel.

    Dit doe ik ook in andere situatie als ik mezelf erop betrap dat ik me aan erger of een negatieve gedachte heb. Ons brein is gefocust op het negatieve, omdat dit ons in leven houdt. En daar moeten we tegenwicht aan bieden anders wordt je bril wel erg grijs.

    Door jezelf op negatieve gedachten te betrappen en daar bewust tegen in te gaan, train jij je hersenen voor de momenten waar positief denken écht het verschil maakt. Bijvoorbeeld een afwijzing een potentiële liefdespartner of een bedrijf waar je ontzettend graag had willen werken.

    Als je iemand bent die erg negatief denkt, zou ik je twee opdrachten meegeven:
    1) Prikkel je creatieve kant.
    2) Betrap jezelf op negatieve gepraat en probeer waar het kan een tegenhanger te vinden.

    Succes met het trainen van positief denken!

    Hier zijn nog twee artikelen over positief denken:
    Hoe positief denken?
    Negatieve gedachten omzetten naar positief

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.